"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Je to pro mě denní chleba aneb jak si vyrobit svůj žitný kvásek

Dříve jsem si myslela, že vyrobit kvásek na výrobu svého domácího chleba je nějaká vysoká alchymie.

Vůbec můj první žitný kvásek byl dárek od jedné milé paní, kterou jsem si našla (jako vhodnou dárkyni) na kváskové mapě.

O kvásek jsme se podělily s kamarádkou a odhodlaně se vydaly upéct naše první chleby. Ale co vám budu povídat. Žádná sláva to teda nebyla. První umřel kvásek kámošce, nějaký den na to, to vzdal i ten můj. Tenkrát jsme moc netušily, jak o něj máme správně pečovat. Ono je to vlastně tak moc jednoduché, že to málokdo zvládne 😀

Co budu dělat?

Říkala jsem si tehdy. Chtěla jsem péct z tradičního, poctivého kvásku a nechtěla se spoléhat na droždí….

Protože jsem střelec, rozhodla jsem se si ten svůj kvásek vypěstovat sama. Po přečtení asi tak sto návodů jsem se do toho pustila 🙂 A jak si myslíte, že to dopadlo?

……špatně. Kvásek se ani nehnul. To co jsem vytvořila, bylo jen líné bahno. I přes obavy, že z toho zřejmě nic nebude, jsem zadělala těsto na chleba a upekla jsem krásnou asi tak centimetrovou placku.

To přece není možné!!! Naděje umírá poslední. Vyzkouším to znovu…

…psal se rok 2015. Stala jsem se novopečenou maminkou a času nebylo vůbec nazbyt. Jednoho dne, když mě svrběly ruce a chtěla jsem zase něco vytvořit, jsem si vzpomněla na kvásek.

Jen tak ze srandy jsem od oka smíchala trochu žitné mouky a trochu vody, přikryla to sáčkem a postavila skleničku k topení. A světe div se 🙂 Vypěstovala jsem si svůj první kvásek, který žije dodnes a má úctyhodných 5 let!!!

Tak to by bylo. Jednu položku ze seznamu jsem si mohla odškrtnout. Ale, kde vezmu ten správný recept na chleba?

Moje požadavky byly nekompromisní. Třeba, aby byl krásně vláčný a měl tak akorát velká oka. Aby byl i na druhý den měkký a nestvrdnul mi na kámen. Aby mi chutnal. Aby nebyl zakalený. Aby………………………..

Zase jsem prohledala nespočet webů o přípravě chleba, pročetla knížky, zapojovala se do diskuzí. Našla jsem si vhodného kandidáta a pustila se do přípravy. Zpočátku mi ani nevadilo, že je to práce na 2 dny, těsto se musí pořád překládat a stáčet, aby zůstalo kypré. Jenže někde byla asi chyba, protože ty moje chleby nebyly ani kypré ani dobré.

V tomto okamžiku už by se asi většina lidí vzdala, ale já pořád tušila, že se mi to jednou povede….

Po mnoha pokusech- velmi zdařilých i méně zdařilých jsem si osvojila svou metodiku pečení. Je to takový můj pečící FREESTYLE kdo mě zná, se teď asi hlasitě směje 😀

V oblasti pečení se asi úplně nedoporučuje nedržet se receptu a postupu, nicméně mi se velmi osvědčilo být INTUITIVNÍ.

Konkrétní tipy o pečení chleba se dozvíte zde.

Ale pojďme zpět k založení kvásku.

Budete potřebovat:

2 lžíce žitné mouky, vlažnou vodu, skleničku, sáček, dvě různobarevné gumičky a lžíci

Mouku smíchejte s vodou (vodu přilévejte po lžících pomaličku, začněte 2 lžícemi vody)- konzistence musí být podobná jako je třeba hustý puding.

Když budete mít kvásek moc hustý, dlouho mu bude trvat, než se prokvasí. Když bude naopak moc řídký- bude prokvašený rychle, ale bude o to dříve „hladový“.

Skleničku přikryjete sáčkem, aby mohla trošku dýchat a stáhnete ji gumičkou. Jinou barvou gumičky si označíte na skleničce výšku startovacího kvásku. Abyste mohli pozorovat, zda kvásek pracuje a hýbe se směrem nahoru.

První den

První den, startovací kvásek

Většina lidí si svůj kvásek zakládá to hodně velkých sklenic a dává mouky a vody velké množství. Já si myslím, že je to zbytečné, protože na výrobu chleba pak potřebujete jen trochu kvásku a zbytek je vám k ničemu- pokud nechcete vyrábět z kvásku kde co od tyčinek a krekrů po lívance a polívky. Na zpestření je to fajn, ale pořád nic moc.

Druhý den si vezmete zase skleničku, vložíte do ní 1 lžíci žitné mouky a přilijete maličko vody. Kdyby jste to měli moc řídké, tak přidejte ještě trochu mouky.

Druhý den, kvásek vzešel

Druhý den, detail bublinek

Takto budete postupovat 4 dny a pátý den, by měl být kvásek už schopný utáhnout první těsto na chleba

Třetí den, kvásek utíká ven

Ještě je nutno dodat, že kvásek je vždy po dobu nakrmení a prokvašení v pokojové teplotě!!! Až budete mít kvásek krásný a aktivní, tak dáte skleničku s kváskem takto překrytou sáčkem do ledničky. Nezavírejte skleničku víčkem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I když se vám to teď zdá, jako něco složitého, opak je pravdou. Jen je třeba si to ohmatat a pustit se do svých prvních pokusů 🙂

Recepty na chleba budou v následujícím článku.

Mějte se dobře a pečte s radostí

Jana

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.