"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Křupavá kůrka, měkká střídka. Hmmm to bych si dala, ale jak na to?

V předchozím článku jsem Vám vysvětlila, jakým způsobem si máte vyrobit svůj vlastní, poctivý kvásek.

Pojďme se teď podívat na to, jak si z kvásku upečete voňavý chlebík 🙂

Po mnoha pokusech a stovkách upečených chlebů jsem si našla svého favorita. Recept občas nějak obměním a přidám navíc třeba jiné koření nebo jinou surovinu podle nálady a chuti.

Základní recept na chleba:

Budete potřebovat:

  • 200g aktivního kvásku (což znamená, že v předvečer pečení si smícháte do misky 100g žitné mouky a 100g vlažné vody, důkladně promícháte a přidáte lžíci kvásku ze skleničky ), misku takovýmto rozkvasem přikryjete sáčkem a necháte přes noc prokvasit ideálně tak 10-12 hodin– kvásek nabyde na objemu a budou v něm bublinky, na chuť bude nakyslý
  • 400g vlažné vody
  • 600g hladké pšeničné chlebové mouky- zde je prostor pro kreativitu, můžete si míchat mouky v různém poměru. Čím více dáte bílé mouky, tím bude chléb nadýchanější a světlejší. Když dáte více celozrnné mouky, bude chleba hutnější a tmavší.
  • 12 g soli
  • cca 30 ml oleje
  • kmín, anýz podle chuti

Ráno všechny suroviny smícháte dohromady a umícháte v kompaktní těsto (já míchám v robotu).

V předchozím článku o kvásku jsem se zmínila o svém vlastním pečícím FREESTYLU 🙂

V čem spočívá můj freestyle?

  • Těsto na chléb hnětu v robotu, těsto je pak mnohem kypřejší, než když jsem to dělala ručně. A navíc se tak nenadřete.
  • Těsto nechám kynout v míse při pokojové teplotě cca 2 hodiny. POZOR pokud je žhavé léto a v kuchyni máte 30 °C – těsto by vám mohlo překynout. Rozhodně se mi nikdy nevyplatilo, chtít kynutí uspěchat a dát ho na moc teplé místo.
  • Poté těsto vyškrábnu stěrkou na pracovní desku, kterou mám posypanou zlehka bramborovým škrobem. Těsto vám nelepí, tak jako kdyby tam byla mouka a navíc se zbytečně do těsta nezapracuje mouka navíc.
  • Těsto stočím a vložím do chlebové ošatky, která je vysypaná zase bramborovým škrobem.
  • Po vykynutí, opatrně překlopím chléb na pečící papír, který mám na prkénku.
  • Chléb naříznu a vložím do rozpálené trouby.
  • Upravila jsem si teplotu pečení, na každém webu se doporučuje jiná teplota pro pečení chleba. Já peču vždy prvních 10-15 minut (podle barvy chleba) na maximum, což je 250°C u mé trouby.
  • Poté peču chleba ještě 25-35 minut na teplotu 150°C.

Vlevo mísa s moukou a kořením, uprostřed voda, napravo vzešlý kvásek

Těsto v míse po vymíchání

Těsto vykynuté v míse

Těsto vykynuté v ošatce

Chleba před upečením, vyklopený na pečící papír, naříznutý

Upečený chlebík

A vůbec četli jste někdy složení pečiva?

Například Konzumní chléb s kmínem obsahuje:

  • droždí
  • žitná mouka
  • voda
  • žitný kvas (žitná mouka, voda, žitná kultura – kvasná)
  • jedlá sůl s jódem- jedlá sůl
  • pšeničná mouka
  • jodičnan draselný
  • přípravek (pšeničný lepek, pšeničná mouka, kukuřičná mouka, bramborové vločky, pšeničná sladová mouka)
  • kmín – 0,1 %
  • E412 Guma guar

Po tom, co jsem se začala o složení pečiva a potravin vůbec zajímat, už mi kupované pečivo nechutná. Ani nemůže, protože je to samá chemie a dochucovadla.

Navíc, kdo jednou zkusí dobrý kváskový chlebík, už nechce nic jiného 🙂

Nezbývá než přestat mluvit o tom, jak už nám nechutná pečivo z obchodu a nacházet si tisíce výmluv PROČ to nejde. Musíte se do toho pořádně opřít a upéct poctivý domácí chléb 🙂

Přeju Vám hodně pečících úspěchů

Jana

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.