"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Martinské rohlíčky

Vítej Listopade!

Už tady máme Listopad a s ním již brzy dorazí také Martin (snad i na bílém koni) 🙂 Letos už to tak vypadá, že budu muset oželet všechny ty jarmarky, svátky a trhy, na které jsem předtím chodívala moc ráda. Nasát tu atmosféru blížících se Vánoc. Něco dobrého ochutnat, dát si s přáteli nebo rodinou voňavý vánoční svařák, podpořit mistrovskou práci všech kutilů, výrobců, prodejců handmade výrobků. Já se zejména na trzích vždy vybavila na přicházející svátky.

Všechna ta voňavá s láskou dělaná mýdla, keramika, šperky… Poctivé a originální ručně šité oděvy, kované svícny, dekorace a mnoho dalších zajímavých věcí, se kterými se letos naživo nepomazlíme. Taky neprohodíme pár milých slov se samotnými prodejci. No sice mě to mrzí a už mi to i chybí, ale musíme to brát tak, jak to momentálně je.

„Abych tuto kouzelnou atmosféru navodila doma i bez vnějších vlivů, rozhodla jsem se letos upéct Martinské rohlíčky.“


A jak je to s těmi rohlíčky?

Svatomartinské rohlíčky, rohlíky, podkovy nebo Martínci... Můžete jim říkat jak chcete. Každopádně jejich tvar se podobá koňské podkově, té, kterou byl okován kůň svatého Martina.  Říká se, že přijiždí Martin na bílém koni.  Tím koněm myslíme sníh. Naši předkové měli vypozorováno, že v tomto období přichází zima.  Jedna pověst také praví, že Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo, kterým nakrmil chudé lidi.

Těsto na rohlíčky je vláčné, a na to, že je kynuté, se s ním fakt dobře pracuje. Nejlepší na tom ale je, že i na druhý den jsou rohlíčky měkounké a možná i lepší než předtím. Dva dny je ale maximum- déle vám určitě nemůžou vydržet 😀

Recept:

Těsto na rohlíčky:
350 g hladké špaldové mouky
50 g cukru
90 g rozpuštěného másla
200 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g čerstvého droždí
trošku citronové kůry
špetka soli
.
Ořechová náplň
500 g ořechů (nameleme)
cukr podle chuti
2 lžíce rumu
sklenice mléka
skořice
rozemleté piškoty na zahuštění

Ořechy nasucho opražíme na pánvi, přidáme cukr, zalijeme mlékem. Poté hrnec stáhneme z plynu a přimícháme rum, skořici, popřípadě piškoty na zahuštění. Vychladlou náplní potíráme těsto. Nemusíte však dělat pouze ořechovou náplň. Můžete si rohlíčky naplnit tvarohem, mákem, povidly, hruškami, čokoládou- vyberte si to, co máte nejraději 🙂

Smícháme všechny sypké suroviny, doprostřed nalijeme vlažné mléko a vychladlé roztopené máslo, přidáme ostatní suroviny a droždí. Počkáme chvíli, než vzejde kvásek a poté vymícháme těsto, které bude lesklé a pevné. Těsto necháme v pokojové teplotě vykynout přibližně 60 minut.

Poté si těsto rozdělíme na 4 části. První kousek těsta si vyválíme na kulatou placku. Těsto by mělo mít přibližně 3 mm, je velmi tenké. Placku si rozdělíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník natřeme náplní a stočíme do tvaru rohlíčku. Klademe je na plech s rozestupy, aby se neslepily. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.

 

 

Máte jiný osvědčený recept na rohlíčky?

Zkoušeli jste recept podle mě a povedl se Vám?

Napište mi na Facebook nebo Instagram!

Mějte se krásně a dobrou chuť 🙂

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.