"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Před HEŘMÁNKEM smekni, před BEZEM klekni

Černý bez neboli Sambucus nigra, je jedna z mých nejoblíbenějších bylinek vůbec. Jeho květy jsou překrásné malé a smetanové a pohromadě s dalšími kvítky tvoří jedno velké květenství. Svou specifickou vůní vás bude lákat už z dálky.

Byla by škoda nevěnovat samostatný článek pouze BEZU, když má své místo u mě v kuchyni po celý rok v mnoha podobách.

Úplný základ a naprostá klasika v jednom je usušit si květy bezu na čaj. Dále je celkem populární vyrobit si z bezu sirup a limonádu a možná jste také slyšeli o bezové kosmatici (o té jsem mimochodem už psala v minulém článku).

Možná jste ale nezkoušeli udělat si bezové želé či marmeládu, zmrzlinu nebo bezové víno.

V neposlední řadě mám ráda černý bez také v podobě homeopatika (Sambucus nigra), který nás často dostal z počátečního nachlazení, pomohl nám snížit u dětí horečku a vyléčil ucpané dutiny a rýmu.

Pojďme se podívat na jednotlivé podoby BEZU 🙂

Právě teď je jeho sezóna, někde už pomalu končí, u nás teprve vykvétá- tak honem pojďme na to, než ho propásneme- to by byla velká škoda!


BEZOVÝ ČAJ

Některý slunečný den vyrazte na sběr bezu. Určitě by to nemělo být po dešti- protože by byl vymytý z květů všechen pyl, který je právě tak hodně aromatický.

  • Možná se vám budou hodit pomůcky jako jsou srp, hrábě, košík. Určitě si obujte gumáky a dlouhé kalhoty, protože BEZ rád roste mezi kopřivami. Jeho květy se natahují za sluníčkem, proto jsou ty nejkrásnější a největší květy vysoko- k tomu vám dobře poslouží hrábě, kterými si bez přitáhnete blíže, aniž byste polámali jeho větvičky.
  • Určitě jděte na sběr někdy kolem poledne, kdy jsou květy nejvíce otevřené, prosluněné a voňavé.
  • Trhejte květy jen s kratičkou stopkou a opatrně je vkládejte do košíku tak, abyste zanechali v květenstvích, co nejvíce pylu.
  • Doma můžete sušit v jedné vrstvě buď celé květenství, nebo si rovnou otrháte jenom kvítky a sušíte je už otrhané. Podle mě je lepší první varianta, protože po usušení květy pak jednoduše stáhnete ze stopky a nebudete mít doma takový binec.
  • Sušíme na sítu nebo třeba na prádelním sušáku na zácloně (je ale třeba počítat s tím, že bude z květů padat na zem pyl).
  • Dobrá vychytávka na sušení je závěsný pořadač na hračky třeba zde, který zavěsíte na větrané místo a do každého patra můžete dát jinou bylinku, která v něm parádně vyschne.
  • Dejte si pozor na mšice– ten BEZ přímo milují. Stopka ani květy nemůžou být napadeny zelenými nebo černými mšicemi- z toho by nám čaj moc nechutnal!

Usušený bez můžeme přidávat do čajových směsí pro vůni. Já bych se ale přikláněla k tomu nepít jej dlouhodobě ani pravidelně jen tak. Čaj z BEZU si ráda vařím v zimě, když na mě něco „leze“, když je mi zima a nemůžu se zahřát, nebo když mám teplotu.

Na nachlazení je dobré jej ještě smíchat s prvosenkou jarní (odkašlávání) a lípou (na snížení teploty a podporu pocení), vše v poměru 1:1:1.


BEZOVÝ SIRUP

Receptů na sirup najdeme všude stovky. Který je ten Váš oblíbený?

Já dělám sirup vždy podobným způsobem, občas si ale navíc přidám nějakou surovinu na zpestření.

Květy na sirup nepočítám- to mi vždycky přišlo úsměvné. Řídím se svým pocitem. Každopádně květů vždy sbírám hodně, aby měl sirup grády.

Se sběrem bezu na sirup je to úplně stejné jako se sběrem květu na čaj.

Budeme potřebovat:

3 vrchovaté hrsti květů bezu, 2 bio citrony, kyselinu citronovou, 5 l převařené a vychladlé vody, 5 kg cukru.

Zde bych doporučovala dát do sirupu raději bílý cukr (dělala jsem variantu i s hnědým cukrem, ale sirup byl tmavý a třtinový cukr skoro přebil chuť bezu…)

Květy si otrháme od největších stopek a nahážeme je do velkého hrnce nebo lavoru (květy na sirup nikdy nemyjeme- omyly bychom z nich všechen pyl, který je nositelem vůně a chuti.) Poté květy zalijeme převařenou a vychladlou vodou, nahoru položíme plátky nakrájeného citronu i s kůrou. Hrnec přikryjeme pokličkou a uložíme na temné a chladnější místo. Necháme do druhého dne macerovat.

Na druhý den pořádně květy ještě ve vodě propereme a čistýma rukama z květů vymačkáme, co nejvíce tekutiny do hrnce. Vyndáme z hrnce citrony (které také vymačkáme) a celý obsah hrnce přecedíme přes jemné sítko (chcete-li, můžete použít síťovinu nebo kousek čisté látky).

Scezenou tekutinu vrátíme zpět do čistého hrnce a přivedeme ji k varu. Mezitím vsypeme do hrnce 5 kg cukru a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Na závěr přisypeme kyselinu citronovou- množství nechám na Vás, tak aby to bylo příjemně nakyslé a osvěžující (musíte v průběhu vaření ochutnat).

Ještě horký sirup můžeme nalít do čistých lahví a nahoru kápnout trošku alkoholu pro konzervaci. Sirup by se neměl zkazit, ale i to se někdy může stát. Jsem vždy smutná, když zjistím, že mi sirup z nějakého důvodu zplesnivěl a já už nemám další.

Proto si sirup raději naliju do zavařovacích sklenek, zavíčkuju a poté klasicky zavařím. Vždy, když potřebuju sirup- otevřu novou sklenici a tu si můžu přelít na přímou spotřebu do jiné láhve s užším hrdlem, aby se mi lépe naléval.

Druhá variace sirupu, která je ostřejší a voňavější a skvěle se hodí i na přípravu mého oblíbeného letního drinku (HUGO Spritz) se připravuje stejně jako předchozí varianta, akorát se navíc k bezu přidá ještě hrst máty.

Už jste někdy ochutnali Hugo Spritz? No je to asi spíše pití pro dámy, ale v létě je to příjemné osvěžení.

Na výrobu drinku budeme potřebovat:

5 dílů proseca (nebo třeba Martini)

3 díly bezového sirupu

2 díly perlivé vody

Vše smícháme, přidáme do sklenice led, plátek citronu nebo limety a snítku máty.

Tento nápoj si můžeme vyrobit také v nealkoholické variantě. Smícháme všechny suroviny kromě alkoholu.

Posledním tipem je udělat si osvěžující nanuk z drinku Hugo Spritz. Umíchaný koktejl nalijeme do formiček na nanuk a necháme do druhého dne v mrazáku. V letním parnu bude koktelj ve formě nanuku příjemným osvěžením pro vaši návštěvu!


BEZOVÁ LIMONÁDA

Asi nejjednodušší je vyrobit si bezový sirup a z něj si potom udělat limonádu pomocí perlivé vody a ledu. Dříve jsem i bez macerovala a nechávala ho lehce zkvasit- tato varianta už mi moc ale nechutná.

Momentálně je pro mě „Numero uno“ bezová limonáda z TIBI krystalů.

Nápoj Tibi je známý také pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, nebo vodní kefír. Tibi krystaly jsou živá zrnka, která se množí a rostou. K životu potřebují vodu, cukr a kousek ovoce, který je lépe vyživí.

Tibi krystaly se dají sehnat podobně jako kvásek darováním.

Jakým způsobem si limonádu připravuju?

V čisté sklenici mám 150 g tibi krystalů, nějaký kousek sušeného ovoce (například meruňka, fík nebo rozinky), kousek čerstvého ovoce (meruňka, rybíz, malina, jahoda, jablko…), 2 litry vody a 3 lžíce cukru. Cukr si rozmíchám zvlášť v jiné nádobě, někdy vymačkám i šťávu z citronu a přeliju do sklenice s krystaly.

Tibi krystaly nesmí přijít do styku s kovem!!!

Uzavřená sklenice mi stojí den na lince, poté ji přecedím (přes plastový cedník) do nové čisté láhve.

Zde přichází chvíle pro závěrečné ochucení (teď nejraději přidávám právě květy BEZU), vznikne mi tak super perlivá bezová limonáda s probiotickými účinky. BEZ není moc dobré dávat do prvního kvašení s TIBI krystaly (zrnka by to mohlo zabít). Proto jej přidávám až do druhého kvašení v chladu, kde již nejsou krystaly.


BEZOVÉ KOSMATICE neboli ŘÍZKY

O těch jsem již napsala v předchozím článku, přečíst si jej můžete zde:


BEZOVÝ OCET

Květy zalijte kvalitním vinným nebo jablečným octem a nechte na slunném místě (parapet) macerovat 2- 3 týdny.  Poté přeceďte přes plátýnko a uschovejte v lednici. V případě potřeby nařeďte 1:2 s čistou vodou a používejte na odlíčení a osvěžení pleti. Bezový ocet použijte také na chodidla při horečce nebo jím můžete potřít namožené svaly.


BEZOVÁ MARMELÁDA (ŽELÉ)

Jednou jsem tak přemýšlela, co zajímavého bych si z BEZU ještě vyrobila, a v tom mě napadlo udělat si bezovou marmeládu.

Její příprava je jednoduchá. Základ na marmeládu je stejný jako na výrobu sirupu. V závěrečné fázi do „sirupu“ přidáme nějakou želírovací látku.

Já dělám ráda marmelády z citrusového pektinu, proto jsem přidala do tekutiny pektin.

Do marmelády se přidává běžně podle druhu ovoce přibližně 10 g pektinu na 1 kg ovoce. Jelikož máme jen vodní sirup a žádné ovoce přidáme pektinu více. Je to dost individuální. Přidejte zkrátka více než 10 g na litr tekutiny a vyzkoušejte, jak je marmeláda tuhá pomocí talířku.

Na studený talířek kápnete lžičkou trochu marmelády. Tak zjistíte, zda bude po vychladnutí dost tuhá.

Jinou variantou by ještě mohlo být, rozvařit si jablka na pyré a to smíchat s bezovým sirupem. Tím by se marmeláda zahustila, použili byste do marmoši méně pektinu a želé by bylo hutnější.

Takové želé se skvěle hodí do poháru na ochucení, na bramborové lokše, do palačinek nebo k jablíčkům.  Je to příjemně osvěžující a voňavé želé.

Hotové želé (marmeládu) nalijte do sklenek a zavařte. Vydrží vám pak stejně jako marmeláda ve spíži. Jen pozor, když sklenici otevřete, je třeba ji rychle sníst- pak by mohla začít plesnivět.


BEZOVÁ ZMRZLINA

Už jste někdy macerovali BEZ ve smetaně? Tuk je nositelem chuti, takže takový nakvetlý bez plný voňavého pylu je ve smetaně „žůžo labůžo“.

Budeme potřebovat:

Přibližně 5 květů BEZU, 250 ml tučné šlehačky, na doslazení cukr nebo bezový sirup.

Květy otrháme od stopek a vložíme do misky. Zalijeme je šlehačkou a promícháme. Poté přidáme cukr nebo sirup podle chuti. Misku uzavřeme a necháme v chladu do druhého dne macerovat.

Druhý den přecedíme květy bezu a šlehačku vyšleháme dotuha. Misku zase uzavřeme a vložíme ji do mrazáku. Nebo šlehačku vložíme do tvořítek na nanuk a necháme zmrazit.

Voilá a máme super letní zmrzku s příchutí Černého bezu.

Jak na výrobu bezového vína si můžeme říct v dalším článku (vyrábí se z kuliček černého bezu- bezinek).


Doufám, že jste našli inspiraci k tvoření BEZOVÝCH pochoutek!

Budu ráda, když se podělíte o své recepty a nápady na zpracování BEZU. Ráda něco nového nebo starého a zapomenutého vyzkouším 🙂

Mějte se krásně a užívejte si sluníčka!

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.