"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Síla a moc rostlin (1. díl)

Spoustu z Vás by zajímalo, CO, KDY a JAK zasadit. Ať už jste z domečku se zahrádkou nebo z bytu s balkonem nebo „JEN“ parapetem. Pro tento účel jsem se rozhodla sepsat sérii článků s názvem PARAPETOVÁ VÝZVA.  Už jsem napsala první díl parapetové výzvy, kde se seznamujeme se základy pěstování a zkoušíme si zasadit první rostlinky nebo zasít první semínka. V druhé parapetové výzvě hodnotíme úspěšnost sadby a setí a pokračujeme v dalším setí, přesazování a vysazování tak nějak úměrně ročnímu období a počasí.

Ještě nás čekají další díly PARAPETOVÉ VÝZVY. V nejbližší budoucnosti pro Vás chystám shrnutí o pěstování rajčat a paprik, některých bylin a povzbuzení pro nadšení k péči o svou zahrádku 🙂

K zahradničení ale nepatří jen samotná výsadba, je třeba taky umět plody včas sklidit a zpracovat. Možná ale patříte k lidem, kteří by rádi něco pěstovali, ale opravdu jim to nejde, nebo k tomu prostě přeze všechny snahy nenašli vztah. To nevadí !!! Každý z nás máme predispozice k něčemu jinému a nemůžeme být dokonalí ve všech oblastech našeho života. Dnes se už dají na různých místech sehnat potraviny v dobré kvalitě.

Mimochodem mnou nabyté zkušenosti, nápady, rady, tipy na vypěstování, sklízení, zpracování či koupení kvalitních základních potravin se JIŽ BRZY dozvíte v mém eBooku o soběstačnosti v kuchyni, který pro Vás již pilně sepisuju a dávám dokupy 🙂 Jen pro něj nemám ještě to „pravé ořechové jméno“. Kdyby Vás nějaký název napadl, klidně mi ho můžete sdělit prostřednictvím Facebooku nebo Instagramu.

Tento týden mě provází zajímavá myšlenka…

A to, že rostliny, které rostou v naší blízkosti, mají své opodstatnění.  V tom smyslu, že na každý neduh je poblíž nás nějaká bylina. Když se zhorší kvalita ovzduší nebo půdy, na postiženém místě se brzo objeví nějaká čistící bylina (my ji z neznalosti považujeme za plevel). Naopak některé rostliny jsou zase indikátorem pro čisté životní prostředí.

Pojďme si proto postupně představit některé zástupce ROSTLIN (bylin, květin, kořenů, listů, plevele). Nebudeme si jen NUDNĚ číst o nějakých bylinách.

My totiž budeme SPOLU-TVOŘIT bylinné směsi na čaj, tinktury, sirupy, maceráty, masti a další výrobky, které nám pomůžou s některými zdravotními problémy, posílí naši IMUNITU a pohladí nás po DUŠI. Nejlepší na tom všem je, že si z toho, co nás běžně obklopuje, můžeme SAMI vytvořit něco, co nám bude dělat radost a bude to přírodní produkt 🙂

Teď je sezóna VIOLKY VONNÉ, takže si můžeme vyrobit hned minimálně 3 skvělé věci 🙂

VIOLKA VONNÁ neboli FIALKA

„Violka vonná obsahuje vápník, železo, vitaminy C a A, saponiny, glykosidy, violin, vonné silice, hojivý sliz a sloučeninu kyseliny salicylové, – to znamená, že funguje něco jako fyto acylpirin. Díky tomu má protizánětlivý a protirevmatický účinek. V lidovém léčitelství se cení hlavně jako prostředek proti kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou.“

*citace @bylinkova_terapie

FIALKOVÁ TINKTURA

Budeme potřebovat hrst tmavých voňavých fialek, zhruba 2 lžíce cukru a alkohol (buď nějakou domácí pálenku nebo třeba vodku).

Do skleničky vsypeme fialky a cukr a něčím nekovovým rozrušíme strukturu květin. Poté zalijeme alkoholem a uzavřeme víčkem. Skleničku položíme nejlépe na jižní stranu na parapet tak, aby na ní svítilo slunce a zahřívalo ji. Denně ji alespoň dvakrát protřepeme. Tekutina bude nejdříve modrá, po delší době bude žloutnout.

Necháme na parapetu 14 dní, poté scedíme květy a slijeme do menší lahvičky.

Užíváme při nachlazení na podporu vykašlávání a odhlenění.

FIALKOVÁ PLEŤOVÁ VODA

Tuto pleťovou vodu jsem si zamilovala. Líbí se mi od začátku výroby až po její aplikaci na mou pleť.

Budeme potřebovat hrst tmavých voňavých fialek a jablečný ocet.

Fialky vložíme do skleničky, rozrušíme opět jejich strukturu a zalijeme jablečným octem. Necháme louhovat na parapetu na sluníčku týden. Každý den protřepáváme a kocháme se barvami. Na začátku je voda různě intenzivně růžová a fialová.

Po týdnu opět květy scedíme a naředíme v poměru 1:2 nějakou minerální vodou nebo vodou ze studánky, popřípadě vychladlou převařenou vodou. Pokud chcete mít pleťovou vodu na delší dobu, nechte si ji v lednici a řeďte ji v menším množství podle potřeby. V lednici vydrží totiž naředěná voda jen týden!

FIALKOVÝ CUKR

Budeme potřebovat hrst tmavých voňavých fialek, hrnek bílého cukru.

Fialky si spolu s cukrem rozmixujeme a vznilou směs necháme proschnout. Při vysýchání se budou tvořit hrudky, které budeme rozmělňovat. Pokud chceme cukr krásnější, ještě si nasušíme bokem další fialky, které pak do cukru přidáme na ozdobu.

Cukrem potom zdobíme dezerty a přidáváme jej na vůni 🙂

TINKTURA Z ČESNEKOVÝCH KLÍČKŮ

Naklíčený česnek rozhodně nepatří do koše! Pokud si chcete něco dobrého s česneku uvařit a trápí Vás žlučník, pak je dobré klíček z česneku odstranit. Pokud Vás ale netrápí žlučník a žaludek, můžete si klidně z těchto klíčků vyrobit tinkturu, která bude plná antioxidantů a skvěle se hodí na posílení naší IMUNITY!

Budeme potřebovat hrst česnekových klíčků, alkohol.

Do skleničky dáme výhonky a zalijeme je alkoholem. Denně protřepáváme. Necháme je louhovat na slunném parapetu 1 měsíc. Poté tinkturu scedíme do menší lahvičky a užíváme při nachlazení čajovou lžičku 2 krát denně.

MEDVĚDÍ ČESNEK

Roste brzy zjara většinou na stinném a vlhkém místě v lese. Chuťově je dost podobný pažitce nebo nati od cibulky. Můžeme ho jíst jen tak, udělat z něj pomazánku, přidat jej do polévky, ozdobit s ním chléb nebo si z něj vyrobit například BYLINKOVÉ MÁSLO nebo PESTO. POZOR– sbírejte jen, když si budete jisti, že je to česnek, ať si nepopletete listy s nějakou jinou jedovatou rostlinou!

MÁSLO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Budeme potřebovat pár listů medvědího česneku, kostku másla a trochu soli.

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmělníme. Vznikne nám zelená pasta, kterou můžeme dát buď třeba do formiček na led, nebo silikonových formiček a nechat zamrazit. Tyto kostičky využijeme, když budeme připravovat zeleninu nebo maso a budeme jim chtít dodat tu správnou máslovo- pikantní chuť 🙂

Nebo máslo zabalíme do fólie a stočíme do válečku a uložíme do lednice. Máslo si můžeme natřít na chleba nebo ho použít na toast, topinku…

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU jsem už jednou v článku popisovala proto si můžete přečíst postup ZDE:

BYLINKOVÁ SŮL

Již od jara můžeme začít sbírat bylinky všeho druhu. Od jarních divokých bylin a květů, přes své oblíbené zahradní byliny a jedlé květy. Já si tak každý rok vyrobím bylinnou směs, kterou si usušenou vložím do mlýnku na sůl (můžete si do bylin přidat sůl a nemusíte) a bylinky si pak do jídla namelete hezky najemno.

Použít můžeme jakékoliv jedlé byliny, které máme rádi. Množství kombinací a vůní je obrovské!!!

Jdete do toho se mnou? Jestli ANO, budu ráda za fotky vašich směsí. Fotky můžete přidávat na Facebook nebo Instagram s označením @sobestacit.

Já tedy začnu usušením POPENCE, MEDVĚDÍHO ČESNEKU, CELEROVÝCH LISTŮ, CIBULOVÉ NATĚ, PAŽITKY, SEDMIKRÁSEK a trochou LIBEČKU 🙂

Čím začnete Vy?

Foto usušených bylin a dalších rostlinných zástupců do směsi dodám zase příště (v dalším dílu)!!!

Mějte se hezky a tvořte z bylin 🙂

Jana♥

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.