"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Síla a moc rostlin (2.díl)

Srdečně Vás vítám u mě na blogu 🙂

Dlouho jsme si spolu nic nevyrobili, co říkáte?

Už jsem celá natěšená, že s Vámi budu sdílet další skvělé tipy na výrobu přírodních ELIXÍRŮ. V předchozím díle jsme zpracovali VIOLKU VONNOU, MEDVĚDÍ ČESNEK i ČESNEKOVÉ VÝHONKY a také PRVNÍ SEZÓNNÍ BYLINKY  v podobě DOMÁCÍ VEGETY, kterou budeme  postupně doplňovat o další bylinky a zeleninu.

Nyní si představíme nové bylinky a tvoření z nich bude pro všechny!

Ukážeme si, jak vyrobit:

  • něco na zdravé a pružné cévy
  • něco na zdravé zažívání
  • něco voňavého pro miminka
  • něco krásného pro radost
  • něco dobrého na zub
  • něco bylinkového a sezónního

Tak už pojďme na to!

  • NĚCO NA ZDRAVÉ a PRUŽNÉ CÉVY

Začneme s listy jednoho léčivého stromu a tím je JINAN DVOULALOČNÝ.

„Jinan nebo též gingko má krásné zelené listy, které obsahují spoustu léčivých látek. Ty působí příznivě na centrální nervový systém a krevní oběh. Zvyšuje průtok krve v pažích, lýtkách a mozku regulováním pružnosti krevních cév, od největších tepen po vlásečnice.

Pomáhá rovněž snižovat shlukování destiček v cévách a snižuje tak riziko vzniku krevních sraženin. Kromě toho má i antioxidační účinky a odklízením volných radikálů udržuje krevní buňky ve výborném stavu. Některé studie uvádí, že jinan posiluje nervový systém podporováním přívodu kyslíku a glukózy do nervových buněk.“

zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/ginkgo-biloba-jinan-dvoulalocny.htm

My si z něj vyrobíme léčivé JINANOVÉ VÍNO 🙂

Budeme potřebovat láhev kvalitního červeného vína, hrst mladých jinanových listů (trhaných koncem května), vařečku a vhodnou nádobu.

Lístky natrháme rukou na menší kousky, zalijeme je trochou červeného vína a opačným koncem vařečky rozrušíme co nejvíce jejich strukturu. Poté nalijeme všechno víno k lístkům a uzavřeme. Necháme stát na stinném místě 14 dní, každý den sklenici alespoň jednou promícháme.

Po 14 dnech víno přecedíme a necháme v chladu a temnu. Denně užíváme jako prevenci 5 cl jinanového vína.

JINANOVÁ TINKTURA

Pokud bychom měli zájem o silnější léčivé účinky, určitě si nevystačíme s vínem. Do čisté sklenice si natrháme zase hrst mladých listů a zalijeme je alkoholem (minimálně 40 %, lépe silnějším). Alkoholem listy zalijeme tak, aby byly zcela ponořené. Nádobu uzavřeme a necháme stát na slunečném parapetu. Denně zase protřepáváme a po 21 dnech scedíme a slijeme do nové čisté sklenice. Skladujeme v temnu a chladu. Užíváme 3 krát denně 20 kapek.

  • NĚCO NA ZDRAVÉ ZAŽÍVÁNÍ

Určitě se Vám už taky stalo, že jste něco špatného snědli a bolel Vás žaludek. Nebo na Vás něco lezlo a spojilo se to i s nepříjemnou nevolností. Já mám hned 2 tipy na to, jak si rychle a zaručeně pomoci. Za obojí dám takříkajíc ruku do ohně. Když mi bylo nejhůře tyto dvě byliny mě vždy zachránily. Připravte se na pořádnou hořkost, nejedná se o žádný čajíček s medem.

První bylina, se kterou mám už zkušenosti delší dobu, je kořen PUŠKVORCE.

Puškvorec u nás běžně neroste, můžeme se s ním však setkat na místech, kde byl uměle vysazen. Sbírá se jeho oddenek, který se suší a používá se při průjmech, kolikách, žaludečních problémech, stimuluje tvorbu žluči. S touto bylinou se však musí nakládat opatrně! Při větším množství by mohl způsobit halucinace a jiné zdravotní problémy.

Na nevolnosti doporučuju uvařit čaj z jedné lžičky puškvorce a ten zatepla vypít. Při občasném použití je zdraví prospěšný. Tímto čajem jsem mamku postavila na nohy, když na ní lezla nějaké viróza.

Silnější verze je ve formě PUŠKVORCOVÉ TINKTURY.

Budeme potřebovat 2 lžíce nakrájeného oddenku puškvorce, alkohol a sklenici.

Kousky kořene zalijeme alkoholem a necháme macerovat 14 dní na slunném místě. Poté scedíme a skladujeme na temném, chladnějším místě. V případě velké nevolnosti užíjeme 10 kapek tinktury a zapijeme tekutinou. Brzy by se měla dostavit úleva. Pokud ne, je třeba svůj stav určitě konzultovat s lékařem.

Druhou skvělou bylinou na žaludek je PELYNĚK.

Letos jsem se dostala do zahradnictví a chtěla jsem nějaké bylinky do své zahrádky. K mému údivu neměly skoro žádný výběr a kromě pár základních, které už doma mám tam byly i tyto tři: Pelyněk pravý, andělika archandělika a yzop. Pro tyto byliny jsem tam nešla, ale nakonec jsem byla ráda, že si rozšířím obzory a budu mít doma i něco jiného.

Nedávno mi bylo od rána dost špatně (nevím z čeho) a šla na mě typická bolest hlavy u spánků a v nadočnicovém oblouku- migréna. Už jsem začala uvažovat, že bych si dala výjimečně tabletku, ale najednou jsem si vzpomněla na nové byliny v zahrádce.

Však na co jsem si je kupovala? Teď se mi budou hodit. Utrhla jsem si asi 5 cm větvičku pelyňku a uvařila si z něho čaj.

Musím říct, že jeho chuť je opravdu opravdu velmi hořká, ale to mě neodradilo. Po vypití malého šálku mě nejen přestalo bolet břicho, ale dokonce nebylo památky ani po bolestech hlavy!!! ZÁZRAK 🙂

!!!Pozor by si ale měli dát všechny těhotné nebo kojící ženy, také lidé s žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy! Při vysokém množství pelyňku nebo jeho nadužívání může dojít k závratím, halucinacím, nevolnosti, zvracení, bolestem hlavy. Zase platí jako u puškvorce, že v malém množství nám může pomoct, ale ve velkém množství si s ním můžeme naopak ublížit!!!

  • NĚCO VOŇAVÉHO PRO MIMINKA

Kolem nás teď začínají růst jemné voňavé bylinky, které se skvěle hodí pro péči o naše nejmenší. Mluvím zejména o MĚSÍČKU LÉKAŘSKÉM, LEVANDULI LÉKAŘSKÉ  a HEŘMÁNKU.

Levandule má uklidňující účinky a patří k první bylince, se kterou se malé miminka potkají. Je pro ně bezpečná.

Měsíček  je známý pro svou vlastnost rychlého hojení problematické pleti, pečuje o popraskanou pokožku- tudíž se často používá v podobě mastičky na dětské opruzeniny.

Heřmánek je také uklidňující bylina, má dezinfekční účinky. Může kůži ale vysušovat, proto to s heřmánkem nepřehánějte u miminek!

My si spolu vyrobíme DĚTSKÝ ZÁSYP na opruzeniny.

Budeme potřebovat 100 g kukuřičného škrobu (BIO), hrst sušených bylinek (levandule, heřmánek, měsíček ve stejném poměru).

Bylinky si buď umeleme na prášek nebo je smícháme se škrobem a rozmixujeme dohladka v mixéru. Vznikne nám tak voňavá bylinná směs, kterou můžeme přesypat do lahvičky od původního pudru pro děti. V případě opruzenin, dětskou prdelku zasypeme trochou pudru.

  • NĚCO KRÁSNÉHO PRO RADOST

Dále si spolu vyrobíme dekoraci na slunný parapet k oknu.

Budeme potřebovat sklenici s uzávěrem, korkem nebo víčkem, rostlinný olej, květy ze zahrady nebo z louky (všechny TY, které se nám líbí a chceme si je uchovat).

Do sklenice si nalijeme olej asi 1 cm pod okraj a do něj vkládáme své vybrané oblíbené květy. Pomocí špejle nebo klacíku můžeme květy obrátit nebo umístit ve skleničce na to správné místo. Až květy nasáknou do sebe olej, klesnou i ke dnu (zpočátku byly všechny květy nahoře). Sklenici zavíčkujeme a postavíme na parapet proti slunci. Pak už si jen užíváme jejich krásu v záři sluníčka.

Vlivem slunečních paprsků začnou květy po nějaké době ztrácet barvu, ale i tak to bude stále krásná podívaná!

  • NĚCO DOBRÉHO NA ZUB

Byliny jsou teď všude kolem nás a my si z nich můžeme vyrobit dobrou večeři nebo oběd, bude to levný, rychlý a moc dobrý pokrm!

Uděláme si spolu BEZOVÉ KOSMATICE neboli řízky.

O bezu si ještě řekneme podrobněji v dalším článku. U nás se teprve pomalu pouští do květu a určitě nezůstane u jednoho bezového receptu, protože ČERNÝ BEZ je má moc oblíbená aromatická bylina.

Na výrobu řízečků budeme potřebovat:

Pár větších bezových květů i se stonkem (vybíráme nakvetlé a nezasažené mšicemi), vejce, hladkou mouku, pivo, špetku soli a nějaký tuk na smažení.

V misce si smícháme vajíčko, zhruba 2 lžíce mouky a trochu piva (může být i voda). Trochu osolíme. Konzistence těsta by měla připomínat hustější palačinkové těsto. Pokud by bylo řídké přidáme mouku a naopak na zředění přidáme tekutinu.

Za stonek si chytneme bezový květ a pořádně jej vymáčíme v těstíčku. Mezitím si rozpálíme pánev s přepuštěným máslem/sádlem/olejem a za stopku květ položíme na pánev. Na mírném plameni smažíme. (Květ by se dal opéct i na sucho na nepřilnavé pánvi, pokud bychom chtěli). Jakmile je osmažený z jedné strany- je to rychlovka, vezmeme si do ruky nůžky a ustřihneme stonek, abychom řízek měli placatý. Obrátíme jej na druhou stranu a po osmažení jej osušíme od přebytečného tuku.

Podáváme s kysanou zeleninou návod najdete zde, nebo se salátem, s nějakou přílohou nebo třeba s jogurtovým dresinkem.

  • NĚCO BYLINKOVÉHO A SEZÓNNÍHO

Po celou dobu bylinkové sezóny si můžeme vařit čaj z toho, co na louce nebo v lese najdeme.

Začínáme s prvními divokými jarními bylinkami (sedmikrásky, pampelišky, hluchavky) a pak k tomu přidáváme další a dalsí bylinky. Některé směsi jsou moc lahodné a určitě nebudete mít pocit, že pijete nějaký nechutný bylinný čaj.

Výborná je meduňka, máta, jahodník, mateřídouška, černý bez, lípa…

Já jsem byla včera na procházce a nasbírala jsem si tyto byliny: jitrocel kopinatý na sirup, mateřídoušku, jahodník, maliník a ostružiník na čaj, svízel na tinkturu.

Pokud poznáte alespoň nějakou bylinku- zkuste si také nějakou natrhat a udělat si vlastní bylinkovou směs na čaj- ten Vám bude stoprocentně chutnat!

Doufám, že jsem Vás trochu inspirovala k voňavému tvoření a brzy naviděnou u dalších bylinových tipů!

Jana Soběstačit

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.