"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Šípková meducína

Šípky neboli plody Růže šípkové jsou nejen krásné na pohled, ale také si je můžeme na podzim vychutnat v mnoha podobách a doplnit tak potřebný vitamin C. Plody obvykle sbíráme v průběhu října či listopadu (před prvními mrazíky). Zaměřujeme se na červené nebo tmavě oranžové a tvrdé plody šípku.

Léčivé vlastnosti šípku znali již naši předci, kteří mívali vždy u sebe trochu nasušených plodů na lahodný zimní čaj.

Jaké jsou tedy jeho léčivé účinky?

Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenech, při blokování tekutin v těle. Nejvíce se ale používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce a intoxikace je totiž významným zdrojem vitamínu C, zejména pro zimní období. V lidovém léčitelství se používá i například při silné menstruaci nebo hemeroidech. Asi nejrozšířenější použití je čaj.

Co si ze šípku vyrobit?

♥ČAJ♥

Sušené plody aneb základ pro zimní čaj. Ze všeho nejlepší je si čerstvě nasbírané šípky rozkrojit a odstranit z nich semínka a chloupky. Zbytek očištěného plodu usušíme a poté uschováme do sklenice, kde není přístup vzduchu. Kdybychom sušili celé plody, dalo by nám potom více práce ty středy odstranit. Proč si neuvařit čaj z celého šípku? Ty chloupky totiž dráždí sliznici v krku a zbavit se nepříjemného škrábání jde jen těžko.

♥MARMELÁDA♥

Celé šípky omyjeme a vložíme do hrnce.  Podlijeme trochu vodou a dusíme doměkka. Poté šípky rozmixujeme do hladké kaše a necháme vychladnout. Šípkovou kaši přepasírujeme přes plátýnko- tím se zbavíme všech semínek a nečistot. Když už máme hotovou přecezenou šípkovou pastu, zase ji zahřejeme a přidáme šťávu z půlky citronu a cukr. Cukru dáme podle své chuti. Marmeládu provaříme a ještě horkou ji dáme do čistých sklenic. Marmeládu pak ještě pro jistotu klasicky zavaříme.

♥MEDUCÍNKA PRO DOSPĚLÉ♥

Tento alkoholický nápoj si vyrábím každý rok na podzim. Jednak proto, že je moc dobrý a pak také proto, že těm svým bylinkovým a ovocným elixírům věřím.

Na výrobu budeme potřebovat:

2 hrsti zralých šípků (které prošly mrazem)

1 l vodky (nejlépe 40 %)

3 BIO Citrony

3 lžíce medu

Základní suroviny pro výrobu meducíny

Přidat můžete třeba i kůru z bio citrusů

Hotovou meducínku přecedíme přes plátýnko

Tyto suroviny jsou základ pro dobrý nápoj. Pokud si jej budeme chtít vylepšit, můžeme přidat své oblíbené koření. Já začala s klasickou verzí a poté jsem do něj ještě přidala 2 svitky skořice a kůru z bio mandarinky.

Šípky máme buď už přemrzlé nebo jim trochu pomůžeme tím, že je dáme alespoň přes noc do mrazáku. Zmrzlé šípky zalijeme vodkou a ponorným mixérem je rozmixujeme. Tím narušíme jejich strukturu a šípky se tak lépe vylouhují do alkoholu. Přidáme k nim šťávu z citrónů a 3 lžíce medu. Pokud budete chtít navíc přidat koření nebo kůru, můžete přihodit do sklenice.

Celý obsah sklenice promícháme a necháme macerovat. Každý den mícháme a necháme louhovat po dobu 3 týdnů.

Po uplynutí této doby slijeme tekutinu, šípky přecedíme přes plátýnko a nalijeme nápoj do čistých sklenic. Malý panáček šípkové meducínky nás zahřeje a zlepší nám náladu.

Na zdraví !!!

Přeji vám pevné zdraví a také, abyste si udrželi veselou mysl v této pošmourné době.

Budu ráda, když se o své šípkové výtvory podělíte.

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.