"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Stravuji se BIO, lokálně a sezónně

Zdá se, že každá doba má nějaký svůj trend ve stravování. Tyto pojmy teď slýchávám docela často. Co to vlastně znamená?

Bio rostliny jsou pěstované v kvalitní, chemicky neošetřované půdě. Půda není hnojena chemikáliemi ani není postříkána žádnými pesticidy. Bio maso pochází ze zvířat, které žily důstojným, svobodným životem na dostatečně velké zelené ploše a nebyly jim podávány žádné chemické léky a antibiotika. Zvířata také bývají krmeny přirozenou a kvalitnější potravou.

Zarytí odpůrci bio potravin se často smějí tomu, že „normální“ rostliny jsou postříkávány ve dne, zatímco ty BIO jsou stříkány v noci.

Jak vnímám BIO potraviny já?

Myslím si, že by mělo být více BIO potravin a měly by být dostupné všem. Tím nemám na mysli, že by měly být tak levné, jako mnohé nekvalitní potraviny ze supermarketu. Protože si za cenou dané potraviny už dokážu představit tu každodenní práci pěstitelů a chovatelů. V některých řetezcích jsou k dispozici BIO potraviny a jsou naopak hodně předražené- to už je pak záležitostí reklamy.

Když jsem na začátku zmínila BIO, tak jsem nemyslela konkrétně BIO potraviny z obchodu. Pro mě to znamená především všechno, co si sama vypěstuju. Dvě generace zpátky naše babičky a dědečkové jedli úplně běžně BIO potraviny. Prostě všechno, co se kde dalo vypěstovat a taky maso z domácího chovu.  Myslíte, že to tehdy přišlo někomu divné?

Dnes se lidé dělí na dva tábory. Ti co BIO milují a jedí jedině to a pak Ti co BIO nemůžou ani cítit.

Ve skutečnosti to není ani děsivé ani trendy- spíš jen přirozené.

LOKÁLNÍ- lokální potraviny jsou ty, které rostou blízko. Někde poblíž mého bydliště. Tyto potraviny jsou určitě čerstvější a nepotřebují být konzervovány, tak jako potraviny dovážené z tropů nebo z dalekých zemí.

SEZÓNNÍ– to jsou všechny potraviny, které právě rostou a dozrávají v sezóně. Takže to znamená, že v létě budeme mít hojnost lesního ovoce, salátů, okurek a rajčat. Na podzim sklízíme jablka, hrušky, kořenovou zeleninu, řepu…V zimě konzumujeme uskladněnou zeleninu, maso z mražáku, ořechy, semínka a vše, co jsme si v dřívějších měsících zavařili a uskladnili. No a na jaře jíme zejména naklíčené potraviny, zelené výhonky a divoké bylinky.

Během svého hledání správného a zdravého životního stylu jsem vyzkoušela spoustu výživových směrů. Jednu dobu mě bavilo RAW food, líbila se mi ta pestrost, spousta vitamínů a enzymů. Ale s příchodem chladnějších dnů mi tato strava přestala vyhovovat. Taky jsem si vyzkoušela vegetariánství, ale maso mi v jídelníčku prostě chybělo. Nedávno jsem se přikláněla k nízko-sacharidovému stravování.

Velice mě nadchlo, jak se člověk zbaví závislosti na cukru. Což je moje silná závislost, jak jsem si uvědomila.

Taky se mi líbí, že je spousta jiných alternativ k pečivu. Kváskový chleba miluju, ale došla jsem k názoru, že by nebylo na škodu pečivo celkově výrazně omezit. Ale stejně mi na této dietě něco nesedí. Asi mi vadí to velké množství tuků, i když zdravých.

Co se týče jídla, prošla jsem si různými extrémy. Dříve jsem třeba v touze po barevném a vitamíny nabytém ovoci v zimě objížděla supermarkety. Sháněla jsem ananas, mango, hroznové víno, ze zeleniny třeba rajčata nebo salát a okurky. Vůbec mi to nepřipadalo divné.

Dnes už vůbec nemám chuť na něco, co v té době neroste. Tak nějak přirozeně přijímám, to co mám a netoužím po extrému a exotice. Na druhou stranu jsem si z každého mnou vyzkoušeného stravovacího trendu odnesla vždy i pár inspirací na zpestření jídelníčku.

Ale o tom třeba zase příště 🙂

Jak to máte s jídlem vy? Stravujete se podle sezóny? Nebo si rádi dopřejete to, co je zrovna v obchodu k mání?

Jana

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.