"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

TOP 6 pomocníků, bez kterých už si neumím představit pečení chleba

V předchozích dvou článcích jsem Vám vysvětlila, jak si vyrobit svůj žitný kvásek a jak si upéct svůj první chleba z kvásku.

Nyní bych Vám ráda představila své oblíbené pomocníky při pečení chleba, bez kterých už si to ani neumím představit. Ne že by to bez nich nešlo, ale rozhodně si s nimi zjednodušíte práci a pečení domácího pecnu Vás bude určitě bavit tolik jako mě 🙂

Obyčejný igelitový sáček

Není to zrovna nejekologičtější varianta, ale věřte tomu, že Vám sáček udělá dobrou službu.

Budete potřebovat velký sáček, který zcela přikryje nádobu, ve které máte zadělané těsto. Budete ho potřebovat vlastně ve všech třech fázích přípravy chleba. V předvečer pečení chleba sáčkem přikryjete nádobu s kváskem. Ráno přikryjete sáčkem nádobu se zpracovaným chlebovým těstem. A do třetice jej budete potřebovat k zakrytí těsta v ošatce, na závěrečné dokynutí.

Proč je dobré použít sáček?

Protože se těsto trochu zapaří a rychleji a lépe kyne. Díky sáčku na povrchu neoschne a zároveň na něj může dobře působit teplo z místnosti. Někdo používá místo sáčku klasicky plátěnou utěrku. Jenže těsto má tendence osychat, pak už jen stěží dosáhnete kýženého výsledku. Taky jsem viděla místo sáčku misku přiklopenou víčkem. Jenže tady je zas miska příliš izolovaná od tepla a kynutí trvá déle.

Je třeba ale použít dostatečně velký sáček, do kterého lehce vložíte nádobu, sáček poté dobře zavážete, abyste zamezili přístupu vzduchu.

Taky si dejte pozor na vkládání ošatky do sáčku. Jako nejlepší varianta se mi jeví, dát na dno sáčku ošatku a poté zavázat nahoře sáček tak, abyste vytvořili nad ošatkou vzduchovou bublinu. Pokud se bude sáček dotýkat těsta na ošatce, může se Vám stát, že se Vám během kynutí přilepí na sáček těsto.

Výhodou sáčku je, že když ho vysušíte, můžete ho znovu použít na další chleba 🙂

Stěrka na těsto

Velmi jsem si oblíbila práci se stěrkou.

S hydratovaným těstem se Vám bude lépe pracovat se stěrkou než jen rukama. Moje nejoblíbenější je obyčejná plastová fialová stěrka, která je krásně ohebná a bez problému s ní zvládnu těsto překládat.

Koupila jsem si i nerezovou profi stěrku, která je pevnější, ale mám pocit, že mi moc škrábe kuchyňskou linku a práce s ní mě tolik nebaví. Kupte si stěrku podle sebe a vyzkoušejte, jak se změní práce s těstem.

Napadá mě ještě 1 tip- stěrka je také skvělým pomocníkem při porcování těsta na menší kousky (například při pečení buchet).

Kvalitní ostrý nůž

Nůž se Vám bude hodit při nařezávání chleba před pečením. Samozřejmě můžete použít žiletku nebo jiný ostrý nástroj k naříznutí. Avšak každý z nás má doma určitě alespoň jeden ostrý nůž, který může použít a nemusí nutně shánět speciální nástroj k nařezávání chleba.

Já zkoušela různé varianty. S klasickým ostrým nožem mi to moc nejde. Měla jsem i žiletku, ale nepodařilo se mi vychytat držák, proto jsem od ní upustila. Navíc jsem měla strach o děti, aby si neublížili- ta žiletka v nich vyvolávala extra zájem...

Nakonec jsem přišla na to, že nejlepší variantou je použít ostrý zubatý nůž. Ten chlebík hezky nakrojí, aniž by s sebou nabíral těsto.

Obyčejné DŘEVĚNÉ prkénko

Prkénko Vám skvěle poslouží, až budete nakynutý chléb překlápět z ošatky na pečící papír.

Na prkénko si položíte pečící papír a opatrně je položíte na ošatku s chlebem. Poté chytnete zespodu ošatku a překlopíte chleba na prkénko. Dejte si pozor, abyste s těstem moc nebouchli- mohlo by to způsobit zakalení chleba, což by byla škoda.

Prkénko je důležité proto, aby se chleba nerozjel do stran, abyste ho měli za co chytit, až s ním půjdete do trouby. Navíc zde prkno plní funkci sázecí lopaty.

Určitě to nezkoušejte s plastovým prkýnkem- to by se Vám mohlo přilepit na sklo trouby- vím, co říkám 😀 😀 :D.

Také si ještě před vkládáním chleba do trouby změřte, zda se Vám prkno do trouby vleze, abyste pak nezápasili s chlebem před otevřenou troubou...

Pečící kámen

Toto je naprosto zásadní pomocník při pečení chleba.

Dříve jsem vyzkoušela kde co. Pekla jsem chleba v litinovém hrnci, v remosce, se skleněné nádobě, v kameninové nádobě na chleba... Každá z těch nádob má svá specifika, ale nikdy se mi v nich chleba nepodařil podle mých představ.

Pak jsem objevila pečící kámen, který je naprosto boží!!! Kámen leží na mřížce v troubě, trouba se zahřívá už s ním. Po nahřátí trouby na maximum, vložíte naříznutý chleba z prkénka přímo na pečící kámen, a pak už jen čekáte.

Užíváte si skvělý program ve vaší "televizi" a sledujete, jak se Váš chleba nafukuje, jakoby chtěl odletět pryč.

Mřížka

Mřížka se Vám bude hodit na vychladnutí chleba, nebo jiného pečiva. Můžete horký chleba položit klidně i na něco jiného, ale mřížka je ideální, protože se pečivo zespodu nezapaří. Ochlazuje se rovnoměrně ze všech stran.

Máte nějaké své oblíbené pomůcky při zadělávání a pečení chleba?

Budu ráda, když mi napíšete 🙂

Tvořte s radostí

Jana ♥

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.