"Pomůžu ti dostat se do souladu skrze propojení se se svou duší."
Jaro už je tady 🙂 Blíží se i Velikonoce a to je hned druhý svátek v roce, kdy se můžu pořádně vyřádit s výrobou dekorací, jarní výzdobou, pečením a vařením různých tradičních dobrůtek, zdobením kraslic atd…
Nebude to mazanec z kynutého těsta z droždí, ale uděláme si hezky krok za krokem těsto z pšeničného kvásku 🙂 Běžně dělám mazanec kulatý, cop ze tří pramenů spojím k sobě. Poté ho ozdobím mašlí a vajíčky podle nálady. Recepty střídám nejraději dva. Buď udělám osvědčený máslový mazanec s droždím anebo se pustím do kváskového mazance.
Dnešní mazanec bude tedy kváskový a abychom nedělali jen nudný kruh- vytvoříme beránka, který ocení především děti 🙂
Počítám s tím, že už máte doma svůj žitný kvásek (pokud ne, můžete si ho ještě vyrobit podle návodu nebo si jej obstarat s pomocí kváskové mapy).
Na výrobu pšeničného kvasu budete potřebovat:
- 1 lžíci aktivního žitného kvásku
- 2 lžíce hladké pšeničné mouky
- cca 3 lžíce vlažné vody
Vše spolu promícháte a získáte tak kašičku o konzistenci hustého pudinku. Skleničku s kváskem přikryjete fólií nebo sáčkem, přetáhnete gumičkou a necháte v pokojové teplotě na stole alespoň 10 hodin prokvasit.
Budete potřebovat:
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 200 g vlažné vody
- 1 lžíci pšeničného kvásku
Smícháte a necháte prokvasit 12 hodin. Ráno uvidíte v míse malé bublinky a na chuť bude kyselý.
Přeju Vám hodně štěstí při pečení 🙂
A také DOBROU CHUŤ!!!
Zkoušeli jste si mazanec upéct? Povedl se Vám?
Podělte se o své zkušenosti a tipy dole v diskuzi.
Jana ♥