"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Velikonoční mazanec (beránek)

Jaro už je tady 🙂 Blíží se i Velikonoce a to je hned druhý svátek v roce, kdy se můžu pořádně vyřádit s výrobou dekorací, jarní výzdobou, pečením a vařením různých tradičních dobrůtek, zdobením kraslic atd…

Dneska Vám prozradím jeden ze svých oblíbených receptů na Velikonoční mazanec…

Nebude to mazanec z kynutého těsta z droždí, ale uděláme si hezky krok za krokem těsto z pšeničného kvásku 🙂 Běžně dělám mazanec kulatý, cop ze tří pramenů spojím k sobě. Poté ho ozdobím mašlí a vajíčky podle nálady. Recepty střídám nejraději dva. Buď udělám osvědčený máslový mazanec s droždím anebo se pustím do kváskového mazance.

Dnešní mazanec bude tedy kváskový a abychom nedělali jen nudný kruh- vytvoříme beránka, který ocení především děti 🙂

Takže prvním krokem bude vytvořit si vlastní pšeničný kvásek.

Počítám s tím, že už máte doma svůj žitný kvásek (pokud ne, můžete si ho ještě vyrobit podle návodu nebo si jej obstarat s pomocí kváskové mapy).

Na výrobu pšeničného kvasu budete potřebovat:

  • 1 lžíci aktivního žitného kvásku
  • 2 lžíce hladké pšeničné mouky
  • cca 3 lžíce vlažné vody

Vše spolu promícháte a získáte tak kašičku o konzistenci hustého pudinku. Skleničku s kváskem přikryjete fólií nebo sáčkem, přetáhnete gumičkou a necháte v pokojové teplotě na stole alespoň 10 hodin prokvasit.

Nejlépe večer před samotným pečením si založíte pšeničný kvásek na těsto z aktivovaného kvásku (viz předchozí postup).

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g vlažné vody
  • 1 lžíci pšeničného kvásku

Smícháte a necháte prokvasit 12 hodin. Ráno uvidíte v míse malé bublinky a na chuť bude kyselý.

Jak si vyrobit těsto na mazanec (vánočku):

  • Všechny suché ingredience smíchejte v míse.
  • Do suchých ingrediencí přidejte 400 g kvásku, který jste si připravili v předvečer pečení.

  • Vejce rozšlehejte ve skleničce a přibližně 2,5 vejce vložte do mísy (zbytek si nechte na potření mazance).

  • Suroviny smíchejte v robotu a nechte 1/2 hodiny kynout v pokojové teplotě. Mísu přikryjte fólií nebo sáčkem.
  • Do těsta přidejte máslo a rozinky namočené v rumu a znovu těsto vypracujte v robotu.
  • Dejte kynout v pokojové teplotě přikryté fólií. Těsto bude kynout přibližně 4 hodiny.
  • Poté si těsto na pomoučeném válu rozdělte na více kousků. Vytvarujte hlavu, uši, rohy, nohy a nakonec šneky (stočený váleček) jako vlnu.
  • Nakonec beránka potřete zbytkem vajíčka a plech vložte do trouby. Budete péct 10 minut na 250 °C a poté troubu ztlumte na 150 °C a dopečte přibližně 30 minut. Teplota mazance uvnitř by měla být okolo 88- 90 °C.

  • Hned po vytažení z trouby beránka potřete rozpuštěným máslem s troškou rumu a můžete pocukrovat.

Moje zkušenosti:

  • V receptu je docela dost cukru, ale nemusíte se bát, že by byl mazanec přeslazený. Kvásek většinu cukru zpracuje. Nakonec by se dalo říct, že je spíš málo sladký.
  • Určitě nevynechávejte krok, kdy necháte těsto uležet na 1/2 hodiny. Nikdy se mi těsto moc nepovedlo, když jsem to přeskočila.
  • Po smíchání všech surovin dohromady těsto nechejte pořádně vykynout. Dejte mu čas, raději počkejte, než byste měli mít nedokynuté těsto.
  • Do těsta dejte rozinky- ty mu dodávají výslednou sladkost. Bez nich to není ono.
  • Před pečením mazanec potřete zbytkem rozšlehaného vajíčka a pokud nechcete, aby se Vám připálily mandle nebo rozinky na povrchu- potřete je také vejcem.
  • Mazanec pečte stejně jako byste pekli chleba. Je to kváskové těsto a to se peče jinak než klasické z droždí.
  • Po upečení těsto potřete máslem s rumem, dodá mu to tu pravou voňavou chuť.
  • Mazanec nezakrojujte horký. Mohl by se zakalit.
  • Zvláště u tohoto receptu se mi vyplatilo být INTUITIVNÍ a nespěchat. Vždy, když jsem si chtěla práci nějak zjednodušit nebo urychlit, podepsalo se to na výsledném vzhledu nebo chuti mazance.

Přeju Vám hodně štěstí při pečení 🙂

A také DOBROU CHUŤ!!!

Zkoušeli jste si mazanec upéct? Povedl se Vám?

Podělte se o své zkušenosti a tipy dole v diskuzi.

Jana ♥

 

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.