"Naučím Vás, krůček po krůčku, jak být soběstační."

Vyplatí se koupit BIO citrón?

Vyplatí se koupit BIO citrón?

Odpověď je ANO i NE 🙂

Já citron miluju. V létě nemůže chybět v žádné bylinkové vodě nebo limonádě. Často jím dochucuju saláty, ryby i maso. Vůně citronové kúry vždy omamně voní z dezertů a našich oblíbených moučníků.

Na podzim a v zimě se z našeho jídelníčku přirozeně vytrácí. Nemám na něj takovou chuť. I když takový bylinkový čaj s citronem a medem nás dokáže v zimě krásně zahřát.

Podle čínské medicíny se ale nedoporučuje konzumovat žádné citrusy v zimním období. Například citron, během již rozběhnuté chřipky není vhodný, neboť je chladné povahy a jeho kyselá chuť vtahuje dovnitř (což je přesně opačný efekt, než který v začátku onemocnění potřebujeme).

Co obsahuje citron?

„Citrón je výborným zdrojem vitamínu C a folátu a obsahuje tělu prospěšné flavonony. Flavonony jsou látky rostlinného původu, které mají protizánětlivé působení.

Citróny alkalizují organismus a podporují správné zažívání, stimulují trávení a chuť. Ačkoli citrón chutná velmi kysele, v těle působí zásaditě. (Podobný účinek má například i zelená listová zelenina jako je špenát nebo kapusta.) Je to dáno jeho vysokým obsahem minerálních látek jako draslík, hořčík a sodík, které mají na tělo alkalizující vliv.

Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů podporuje citrón činnost imunitního systému, má protizánětlivé působení a dokáže zmírňovat projevy revmatismu a osteoartritidy. Působí příznivě i při ateroskleróze.

Citrusy pomáhají vstřebávat železo z dalších potravin, jako jsou například cereálie nebo saláty.

Vlažná či teplá voda se šťávou z citrónu po ránu na lačný žaludek stimuluje funkci jater, pomáhá při detoxikaci a stimuluje metabolismus. “

*https://www.healthjam.cz/potraviny/citrony-zdravotni-pusobeni

Jak mi citron pomohl v těhotenství

V těhotenství, kdy jsem byla anemická, mi má lékařka předepisovala kyselinu listovou. Tu já brát ale nechtěla, tak jsem si to vyřešila po svém. Denně jsem si chodila sbírat mladé lístky kopřivy a pampelišky. Postupně jsem k tomu přidala i divoké bylinky a čerstvě vypěstovaný špenát. Hrst bylin jsem si každé ráno rozmixovala s vodou a přidala právě citronovou šťávu. Chtěla jsem vytěžit z koktejlu maximum železa a kyseliny listové. A mělo to na mě moc dobrý vliv.

Kde BIO citrony kupuju?

Většinou je kupuju v supermarketu, dnes jsou již dostupné BIO citróny snad v každém obchodě. Zdá se mi, že cena bio citronů je nyní již srovnatelná s normálními citróny. Někdy se jejich cena vyšplhá výše, ale když narazíte na nějakou bio citrónovou akci, je dobré udělat si zásobu.

V poslední době se u nás v bezobalovém obchůdku začalo objednávat ovoce od rodinné firmy z Kréty, kde trhají čerstvé a zralé ovoce. Proto si vždy objednám pár kilo citrónů od nich, a když mi dojdou, zajdu pro další do obchodu. Možná si je můžete objednat taky v některém z těchto obchůdků bez obalu 🙂

Já tedy určitě upřednostňuji BIO citróny

A znovu se dostáváme k otázce, zda se vyplatí koupit bio citron?

Myslím si, že se to vůbec nevyplatí tomu, kdo z celého citronu použije jenom jeho šťávu- pak asi není nutné mít bio citrón.

Pokud ale využijeme celý citrón, pak je Bio ovoce ta správná volba. Základem je, že citrón důkladně omyjeme. A pak se můžeme vrhnout na jeho zpracování.

Citrónová kůra

Na jemném struhadle ostrouháme žlutou kůru z citrónu, a buď ji usušíme, nebo zamrazíme.

  • Sušená kůra je výborná v soli. Hrst kůry smíchám s himalájskou solí a nechám pořádně usušit. Sůl dám do vzduchotěsné skleničky a používám ji především na kořenění ryb.

  • Sušenou kůru můžu takto smíchat i s cukrem a vyrobit si tak citrónový cukr k dochucení dezertů.
  • Já mám však raději mražení, protože si kůra zachová intenzivní a pikantní chuť. Vždy, když mám citróny, ostrouhám je a kůru vložím do uzavíratelného sáčku do mrazáku. Když mám novou kůru, jen ji do sáčku přidám. Do vánoček, bábovek a jiných dezertů přidávám přímo zmrzlou kůru.

  • Kůru můžeme také využít na tvorbu voňavého citrusového octa. Kůru z citrusů vložíme do nádoby. Můžeme přidat levanduli nebo oblíbené koření (hřebíček, skořice) a zalijeme octem tak, aby byla kůra ponořena. Necháme pár týdnů macerovat, a buď slijeme do lahvičky, nebo necháme ve slenici a postupně ocet odebíráme a měníme kůru a doplňujeme ocet zase zpět. Tento ocet je skvělý na čištění domácnosti. Dělám to tak, že si namočím hadřík do octa a poté opláchnu místo vodou anebo si naliju trochu octa do vody a pak třeba vytírám podlahu tímto voňavým roztokem.

Šťáva

Ve chvíli, kdy ostrouhám kůru z více citrónů zároveň, jsou náchylné na vyschnutí. Proto hned taky obvykle vymačkám jejich šťávu. Šťáva se dá taky jednoduše zamrazit. Naporcuju si ji do tvořítek na led a zamrazím. Kdykoliv pak můžu použít porci citrónové šťávy.

Jadýrka

Všimli jste si, jak se z běžného ovoce a zeleniny úplně vytratila semínka, pecičky a jadýrka? Zvykli jsme si na bezsemenné melouny, hroznové víno a nevím co ještě. Nedávno jsem si koupila české hrušky a byla jsem v šoku, že neměly žádný jádřinec. To samé jsem vypozorovala u okurek nebo paprik. Už se to děje delší dobu a pořád mi to leží v hlavě. Ano je příjemnější sníst víno bez jadýrka, ale je to normální?

A víte jak to je u bio citrónů?

Ty mají jadýrek požehnaně!!! Nejvíce jadýrek jsem našla u citrónů a mandarinek právě z Kréty. A to se mi líbí. Je tam život.

Jadýrka z citrusů osuším a rozříznu na půl. Zaliju je alkoholem (například domácí pálenkou nebo vodkou) a nechám macerovat 6-8 týdnů na teple. Poté přecedím a uložím na temné, chladné místo. Preventivně se užívá 1 denně 20- 30 kapek a při nachlazení 3* denně 15-20 kapek. Tinktura působí preventivně proti nachlazení a chřipce. Má taky protirakovinné účinky.

*Recept na tinkturu je z knihy Bylinková terapie od Moniky Golasovské

Zimní citrónový čaj

Dříve jsem si každou zimu připravovala tento čaj do zásoby. Potom jsem od něj na nějakou dobu ustoupila, protože jsem si říkala, že se zbytečně v zimě nebudu ochlazovat citrónem. A teď už vím, že se to s citrónem nemá přehánět, nicméně tento čaj si zase občas vyrobím.

Budeme potřebovat:

3 velké bio citróny
Asi tak 5 cm dlouhý kořen zázvoru
Cukr nebo med
Koření (může být a nemusí)

Z citrónů si ostrouháme kůru a tu si třeba zamrazíme. Celé citróny pak nakrájíme na kostičky. Ty vložíme do sklenice i se šťávou. Přidáme koření jako je skořice, badyán, hřebíček. Kupovaný zázvor oloupeme, a buď jej nastrouháme nahrubo, nebo ho nakrájíme na malé kousky. Já měla domácí vypěstovaný zázvor, takže jsem ho jen omyla a nakrájela jej i se slupkou. Poté do sklenice nasypeme cukr nebo nalijeme med. Celý obsah utlačíme, počkáme, až citrón pustí šťávu. Necháme stát chvíli na lince, než se cukr rozpustí. Poté čaj uchováváme v lednici. Na šálek čaje dáme 1-2 lžíce směsi a zalijeme horkou vodou.
Vím, že cukr není zrovna přítelem silné imunity a taky citrón vlastně ochlazuje, ale výjimečně se tento čaj hodí.

Jak si vypěstovat svůj zázvor najdete tady

Receptů z citrónů je nekonečné množství. Kdybych měla napsat o citrónech všechno, co mě napadá, zabralo by to spoustu místa. Toto jsou ale moje nejoblíbenější základní způsoby zpracování citrónu. Je pro mě důležité využít celý plod. Vždy mě napadne, co s ním udělám, ať už je to kosmetika nebo kuchyně….

P.S . Nedalo mi to a zkusila jsem zasadit pár semínek citrónu do květináče. Všechny se ujaly, ale jeden mi dělá obzvláště radost 🙂 Svoje citróny si nejspíš nevypěstuju, ale mám radost z krásného stromečku. Jeho listy jsou také dost aromatické. Myslím, že by z něj mohl být dobrý čaj…

Máte nějaký svůj oblíbený TIP na zpracování citrónu?

"Má moc je ukryta ve schopnosti naučit vás srozumitelně a od začátku, jak být soběstační. Jak to reálně provést, a taky, jak se pozitivně motivovat k činu, který s vámi bude rezonovat. Jsem autorkou eBooku BEZEZBYTKÁŘ Ovoce a Zelenina "Najdete ho ZDE >> Žít v souladu s přírodou, bez shonu velkoměsta, inspirována svými předky, vnímám jako náplň svého života. "Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.