"Pomůžu ti dostat se do souladu skrze propojení se se svou duší."
Já citron miluju. V létě nemůže chybět v žádné bylinkové vodě nebo limonádě. Často jím dochucuju saláty, ryby i maso. Vůně citronové kúry vždy omamně voní z dezertů a našich oblíbených moučníků.
Na podzim a v zimě se z našeho jídelníčku přirozeně vytrácí. Nemám na něj takovou chuť. I když takový bylinkový čaj s citronem a medem nás dokáže v zimě krásně zahřát.
Podle čínské medicíny se ale nedoporučuje konzumovat žádné citrusy v zimním období. Například citron, během již rozběhnuté chřipky není vhodný, neboť je chladné povahy a jeho kyselá chuť vtahuje dovnitř (což je přesně opačný efekt, než který v začátku onemocnění potřebujeme).
„Citrón je výborným zdrojem vitamínu C a folátu a obsahuje tělu prospěšné flavonony. Flavonony jsou látky rostlinného původu, které mají protizánětlivé působení.
Citróny alkalizují organismus a podporují správné zažívání, stimulují trávení a chuť. Ačkoli citrón chutná velmi kysele, v těle působí zásaditě. (Podobný účinek má například i zelená listová zelenina jako je špenát nebo kapusta.) Je to dáno jeho vysokým obsahem minerálních látek jako draslík, hořčík a sodík, které mají na tělo alkalizující vliv.
Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů podporuje citrón činnost imunitního systému, má protizánětlivé působení a dokáže zmírňovat projevy revmatismu a osteoartritidy. Působí příznivě i při ateroskleróze.
Citrusy pomáhají vstřebávat železo z dalších potravin, jako jsou například cereálie nebo saláty.
Vlažná či teplá voda se šťávou z citrónu po ránu na lačný žaludek stimuluje funkci jater, pomáhá při detoxikaci a stimuluje metabolismus. “
V těhotenství, kdy jsem byla anemická, mi má lékařka předepisovala kyselinu listovou. Tu já brát ale nechtěla, tak jsem si to vyřešila po svém. Denně jsem si chodila sbírat mladé lístky kopřivy a pampelišky. Postupně jsem k tomu přidala i divoké bylinky a čerstvě vypěstovaný špenát. Hrst bylin jsem si každé ráno rozmixovala s vodou a přidala právě citronovou šťávu. Chtěla jsem vytěžit z koktejlu maximum železa a kyseliny listové. A mělo to na mě moc dobrý vliv.
Většinou je kupuju v supermarketu, dnes jsou již dostupné BIO citróny snad v každém obchodě. Zdá se mi, že cena bio citronů je nyní již srovnatelná s normálními citróny. Někdy se jejich cena vyšplhá výše, ale když narazíte na nějakou bio citrónovou akci, je dobré udělat si zásobu.
V poslední době se u nás v bezobalovém obchůdku začalo objednávat ovoce od rodinné firmy z Kréty, kde trhají čerstvé a zralé ovoce. Proto si vždy objednám pár kilo citrónů od nich, a když mi dojdou, zajdu pro další do obchodu. Možná si je můžete objednat taky v některém z těchto obchůdků bez obalu 🙂
Myslím si, že se to vůbec nevyplatí tomu, kdo z celého citronu použije jenom jeho šťávu- pak asi není nutné mít bio citrón.
Pokud ale využijeme celý citrón, pak je Bio ovoce ta správná volba. Základem je, že citrón důkladně omyjeme. A pak se můžeme vrhnout na jeho zpracování.
Na jemném struhadle ostrouháme žlutou kůru z citrónu, a buď ji usušíme, nebo zamrazíme.
Ve chvíli, kdy ostrouhám kůru z více citrónů zároveň, jsou náchylné na vyschnutí. Proto hned taky obvykle vymačkám jejich šťávu. Šťáva se dá taky jednoduše zamrazit. Naporcuju si ji do tvořítek na led a zamrazím. Kdykoliv pak můžu použít porci citrónové šťávy.
Všimli jste si, jak se z běžného ovoce a zeleniny úplně vytratila semínka, pecičky a jadýrka? Zvykli jsme si na bezsemenné melouny, hroznové víno a nevím co ještě. Nedávno jsem si koupila české hrušky a byla jsem v šoku, že neměly žádný jádřinec. To samé jsem vypozorovala u okurek nebo paprik. Už se to děje delší dobu a pořád mi to leží v hlavě. Ano je příjemnější sníst víno bez jadýrka, ale je to normální?
Ty mají jadýrek požehnaně!!! Nejvíce jadýrek jsem našla u citrónů a mandarinek právě z Kréty. A to se mi líbí. Je tam život.
Jadýrka z citrusů osuším a rozříznu na půl. Zaliju je alkoholem (například domácí pálenkou nebo vodkou) a nechám macerovat 6-8 týdnů na teple. Poté přecedím a uložím na temné, chladné místo. Preventivně se užívá 1 denně 20- 30 kapek a při nachlazení 3* denně 15-20 kapek. Tinktura působí preventivně proti nachlazení a chřipce. Má taky protirakovinné účinky.
Dříve jsem si každou zimu připravovala tento čaj do zásoby. Potom jsem od něj na nějakou dobu ustoupila, protože jsem si říkala, že se zbytečně v zimě nebudu ochlazovat citrónem. A teď už vím, že se to s citrónem nemá přehánět, nicméně tento čaj si zase občas vyrobím.
Budeme potřebovat:
3 velké bio citróny
Asi tak 5 cm dlouhý kořen zázvoru
Cukr nebo med
Koření (může být a nemusí)Z citrónů si ostrouháme kůru a tu si třeba zamrazíme. Celé citróny pak nakrájíme na kostičky. Ty vložíme do sklenice i se šťávou. Přidáme koření jako je skořice, badyán, hřebíček. Kupovaný zázvor oloupeme, a buď jej nastrouháme nahrubo, nebo ho nakrájíme na malé kousky. Já měla domácí vypěstovaný zázvor, takže jsem ho jen omyla a nakrájela jej i se slupkou. Poté do sklenice nasypeme cukr nebo nalijeme med. Celý obsah utlačíme, počkáme, až citrón pustí šťávu. Necháme stát chvíli na lince, než se cukr rozpustí. Poté čaj uchováváme v lednici. Na šálek čaje dáme 1-2 lžíce směsi a zalijeme horkou vodou.
Vím, že cukr není zrovna přítelem silné imunity a taky citrón vlastně ochlazuje, ale výjimečně se tento čaj hodí.
Jak si vypěstovat svůj zázvor najdete tady
Receptů z citrónů je nekonečné množství. Kdybych měla napsat o citrónech všechno, co mě napadá, zabralo by to spoustu místa. Toto jsou ale moje nejoblíbenější základní způsoby zpracování citrónu. Je pro mě důležité využít celý plod. Vždy mě napadne, co s ním udělám, ať už je to kosmetika nebo kuchyně….
P.S . Nedalo mi to a zkusila jsem zasadit pár semínek citrónu do květináče. Všechny se ujaly, ale jeden mi dělá obzvláště radost 🙂 Svoje citróny si nejspíš nevypěstuju, ale mám radost z krásného stromečku. Jeho listy jsou také dost aromatické. Myslím, že by z něj mohl být dobrý čaj…
Máte nějaký svůj oblíbený TIP na zpracování citrónu?